Tweedehandsauto’s: zo vermijd oplichters wanneer je verkoopt

26 May 2021
Olivier Duquesne

Sommige weinig gewetensvolle kopers zullen tot het uiterste blijven onderhandelen of de verkoper lastigvallen zelfs wanneer die niet instemt. Er zijn ook bedriegers en dieven. Blijf steeds waakzaam en neem de nodige voorzorgsmaatregelen.

Wanneer je een zoekertje voor je auto online plaatst, moet je zelf antwoorden op alle berichten, afspraken maken, testritten plannen en de betaling opvolgen, naast alle administratieve rompslomp. Het is eenvoudiger om je wagen te verkopen aan professionelen uit de sector, aan tweedehandsverkopers of aan een platform zoals AutoGids+. Dat gaat sneller en de betaling verloopt beveiligd, zonder vertragingen. Wie zelf verkoopt via een zoekertje stelt zichzelf bloot aan weinig gewetensvolle of moeilijk op afstand te houden “kopers”. Dat risico valt ook niet helemaal uit te sluiten bij een tweedehandsverkoper, maar is toch al minder groot. Het verdwijnt bijna geheel wanneer je werkt via een erkend verkoper of een onlineplatform dat als tussenstap werkt bij de verkoop. Het enige wat verkopen van particulier aan particulier interessant maakt is dat je eventueel mag hopen op een hogere verkoopprijs. Maar dan moet je wel kunnen onderhandelen en mag je je niet in een val laten lokken.

Diefstal en bedrog

Een potentiële koper moet op een andere manier kunnen worden gecontacteerd dan via het zoekertjesplatform. Vraag tijdens de onderhandelingsfase nadrukkelijk naar een telefoonnummer en/of mailadres. Als dat mailadres te vaag lijk, in de stijl van “saab1000brussel@gmail.com”, dan moet je op je hoede zijn en controleren of het echt bij een bestaand mailadres hoort door er een bericht naar te sturen en bevestiging te vragen. Het telefoonnummer moet overeenkomen met een traditioneel nummer voor een vast of mobiel telefoontoestel. Een 0900-nummer of een verdacht lang nummer is zelden eerlijk. Dat kan je duur komen te staan. Indien de koper weigert om zijn identiteit te bewijzen, dan is de enige juiste reflex om van de verkoop af te zien. Binnen het kader van een geschreven verkoopovereenkomst is een postadres van elke ondertekenaar vereist.

Voor je de verkoop afrondt, loop je het gevaar op diefstal of bedrog tijdens het bezoek van de potentiële koper. Laat hem de auto niet op zijn eentje controleren of testrijden, en laat geen enkel waardevol voorwerp in het interieur achter. Een bedrieger (ook een zogezegde professionele verkoper) zou durven schade aan te brengen tijdens het bezoek of de testrit om daarna te kunnen klagen over de kwaliteit van de wagen en zo de prijs te drukken. Of hij kan technische problemen veinzen. Foto’s maken van het voertuig en een beschrijving ervan opmaken voor een testrit is een goede manier om problemen te vermijden. Tijdens de rit ga je mee met de kandidaat-koper of volg je hem met een andere wagen. Het is belangrijk om te controleren of hij wel degelijk een geldig rijbewijs heeft. Als je twijfelt of als de situatie delicaat of agressief wordt, zoek je de veiligheid op en verwittig je de politie.

De betaling

Het is sterk afgeraden om betalingen per mandaat te aanvaarden, net zoals niet-erkende cheques of cash geld (het is verboden om meer dan 3.000 euro cash te betalen in het kader van een commerciële transactie). Ideaal wordt het bedrag via een overschrijving gestort en wacht je tot het geld op je rekening staat voor je de sleutels overhandigt en de verkoop afrondt. Elk excuus of warrig verhaal om gebruik te kunnen maken van merkwaardige betaalmethodes is doorgaans een teken van een poging tot fraude. De koper kan eventueel een dringende betaling laten uitvoeren via zijn app of bankkantoor. Op die manier kan hij binnen een paar minuten of uren over het volledige bedrag beschikken (afhankelijk van de bank). Zodra de verkoop op een veilige manier afgerond is, mag je niet vergeten je nummerplaten te recupereren en de koper al de nodige documenten te bezorgen.