De Car-Pass: wat is dat?

03 Feb 2021
Olivier Duquesne

De Car-Pass geeft de geschiedenis van een voertuig dat in België ingeschreven is. Het gaat terugdraaien van kilometertellers tegen door methodisch de kilometerstanden op te slaan. Het gebruik ervan is verplicht en hij moet worden meegeleverd wanneer een wagen wordt doorverkocht.

Met de Car-Pass kan de kilometerstand van een voertuig worden opgevolgd vanaf het moment dat het in België ingeschreven is. Het is een soort identiteitskaart die de koper beschermt tegen gesjoemel met de kilometerstand. Telkens een voertuig langsgaat bij een garage, een werkplaats of de technische keuring wordt de stand samen met de datum genoteerd. Op die manier kan worden nagegaan of de kilometerstand op de teller overeenkomt met de afstand die het voertuig echt heeft afgelegd. Het is een beschermnet tegen teruggedraaide meters. De Car-Pass geeft daarnaast informatie over de uitstootnorm (voor de belastingen) en de technische opvolging. Een verkoper moet dit document bij de auto leveren bij een tweedehandsverkoop.

Wat staat erop?

De Car-Pass moet de volgende informatie bevatten:

  • Het merk en model van de auto, samen met het chassisnummer
  • De uitstootnorm (Euro) en de CO2-uitstoot
  • Mogelijke controle na een ongeval en terugroepacties die moeten worden uitgevoerd
  • De datum waarop de auto voor de eerste keer werd ingeschreven in België
  • De unieke QR-code met het identificatienummer van de Car-Pass

Waar haal je een Car-Pass?

De koper van een tweedehandswagen moet de Car-Pass ontvangen van de verkoper (professioneel of particulier). De particuliere verkoper bekomt hem bij een tweedehandskeuring (59,90 tot 72 euro) in een centrum voor technische controle, waarbij de wagen wordt voorgereden. De pas is dan 2 maand geldig. Een Car-Pass zonder tweedehandskeuring kost 8,90 euro per nieuwe aanbieding (gratis indien de kilometerstand de voorbije 2 maand minder dan vier keer is opgenomen). Het document wordt rechtstreeks overhandigd aan het loket van de technische keuring.

Wat moet je doen als de Car-Pass ontbreekt of als je twijfels hebt?

Een koper die een voertuig zonder Car-Pass ontvangt moet de koop annuleren, want de verkoper doet dan iets illegaal (tenzij wanneer de auto uit het buitenland komt uit een land zonder vergelijkbaar certificaat). De Car-Pass moet ook worden overhandigd aan een buitenlandse koper. Bij twijfel over de echtheid van het document kan je het controleren via zijn identificatienummer.

De officiële website van Car-Pass