Hoe laat je een nummerplaat schrappen?

13 Apr 2021
Olivier Duquesne

Een nummerplaat laten schrappen is in België gratis en gebeurt onmiddellijk, in een postkantoor of een Bpost-punt. Je kan op die manier je verzekeringscontract opzeggen en de verkeersbelasting stoppen.

In België moet een koper bij een transactie de nummerplaat bij de verkoper laten. Als je een voertuig verkoopt of doorgeeft aan een derde en niet van plan bent om de nummerplaat te recupereren voor een nieuwe wagen, moet je ze zo snel mogelijk (binnen de 4 maand) laten schrappen. Dat is verplicht, tenzij wanneer je van plan bent om je plaat snel op een andere wagen te hangen. Opgelet: deze schrapping is ook verplicht wanneer je van voertuig verandert en de nummerplaat nog niet voldoet aan het nieuwe Europese model met 7 karakters (behalve bij gepersonaliseerde platen). Bij de afspraak voor het oppikken van de auto die u verkoopt zal de AutoGids+-chauffeur erop letten dat uw nummerplaten aan u worden teruggegeven zodat u de inschrijving kan laten schrappen of overzetten op een nieuwe wagen.

Bij de post

De schrapping is relatief eenvoudig. Alles gaat via de post. Je brengt gewoon de officiële plaat (die achterop de auto hangt, met het zegel) naar een postkantoor of een Bpost-punt. In ruil voor de nummerplaat krijg je een schrappingsbewijs. Een paar dagen later bevestigt een brief van de DIV dat je nummerplaat werd geschrapt op de datum waarop je ze hebt afgegeven. Sommige postkantoren hebben een verzamelbus voor te schrappen nummerplaten. In dat geval wordt de schrapping gedateerd op de eerste werkdag nadat de bus is geleegd.

Eens de schrapping gebeurd is, moet je contact opnemen met je verzekeraar om je contract te beëindigen (zonder schadevergoeding). De schrapping maakt ook dat je niet langer verkeersbelasting moet betalen. Dat gebeurt automatisch dankzij de communicatie van de DIV en de bevoegde overheden. Ze beschermt je ook tegen misbruik via een namaak van de geschrapte nummerplaat.

Als de bevestiging van schrapping door de DIV niet binnen een maand in je brievenbus zit, moet je zeker contact opnemen met Bpost op het nummer 0800 96 005 om dit aan te geven. Dat is belangrijk om tegenover je verzekeraar, de fiscus en (bij problemen) de politie en het gerecht te bewijzen dat je recht in je schoenen staat.

Voor meer informatie over schrapping:

https://www.autogids.be/auto-advies/onze-verkooptips/hoe-moet-je-een-nummerplaat-schrappen.html?